Psykomotorisk terapi er en behandlings- og undervisningsform, der arbejder med sammenhængen mellem krop, psyke og adfærd. Faget kombinerer viden om blandt andet anatomi og fysiologi med pædagogik og psykologi, og bruger kropslige metoder som udgangspunkt for at sætte udviklingsprocesser igang.
Psykomotoriske terapeuter har en videregående uddannelse eller en professionsbachelor indenfor sundhedsfremmeområdet, og er specialiserede i at varetage både sundhedspsykologiske og sundhedspædagogiske opgaver. Psykomotoriske terapeuter er omfattet af DAP’s etiske regler og har tavshedspligt.
Forståelsen bag den psykomotoriske terapi er, at vi møder og erfarer verden med kroppen, og at menneskets krop og psyke er to aspekter af den samme helhed. Derfor har terapien fokus på sammenhængen mellem din oplevelse af hvem du er, hvad du mærker, tænker og har behov for, og hvordan du handler på dine behov og i relation til omverdenen. Målet er, at du opnår den forandring eller accept du har brug for, hvad enten dine udfordringer er kropslige, psykiske eller sociale.
Gennem psykomotorisk terapi kan du blandt andet lære at:
- Lytte til og forstå kroppens signaler
- Omsætte tanker og følelser til hensigtsmæssige handlinger
- Blive bevidst om dine egne grænser og muligheder
Psykomotoriske terapeuter anvender forskellige metoder, for eksempel være guidet afspænding, opmærksomhedsøvelser, bevægelsesopgaver (eventuelt i form af mindfull moving) og kropsbehandling/kropsterapi. Oftest kombineres metoderne afhængig af de konkrete udfordringer der arbejdes med.